la bitácora de Vittorio

la felicidad es un viaje, no un destino

 • Historia de Vittorio

  Origen del latín "Victor". Vencedor, victorioso. San Victor, oficial romano, fue precipitado al mar. Devuelto por las olas a la costa, cerca de Marsella, se le sepultó allí mismo. En el siglo IV se erigió un monasterio en aquel lugar. Durante mucho tiempo, este nombre, ya utilizado por los romanos, tuvo un sentido místico (la victoria de Cristo), y volvió a ponerse de moda tras la Revolución Francesa.
  ------------------------------- la bitácora de Vittorio
 • Redactores

 • Piensa en ellos  LEY DE PROTECCIÓN ANIMAL Ley Nacional de Protección Animal
  NO AL USO DE PIELES ANIMALES No al USO de PIELES ANIMALES


  LIBERA
  Defensanimal
  Las Pieles
  Equanimal

  --- FUNDACIÓ LAIA MENDOZA ---
  Fundació Laia Mendoza

Feliç Sant Jordi

Posted by vittorio en abril 23, 2008

Avui es un dels dies més estimats pel poble de Catalunya. Avui es celebra la diada de Sant Jordi.

23 d’abril: Diada de Sant Jordi. A Catalunya -i en els darrers temps, també a d’altres ciutats del món- se celebra el Dia del Llibre i de la Rosa. A la festa del dia 23 d’abril, que durant segles ha servit per a commemorar la gesta del màrtir i la llegenda cavalleresca posterior, cal afegir-hi la simbologia que té per al món rural. I a tot això, s’hi suma la celebració més recent en el temps: la festa del llibre que enalteix el valor de la cultural.

Pel que fa al Dia del Llibre, a Catalunya va començar a celebrar-se el 7 d’octubre de 1926, commemorant el naixement de l’eximi escriptor Miguel de Cervantes. Però l’any 1930 la festa va canviar la tardor per la primavera: es va traslladar al 23 d’abril, dia de la mort de l’autor d’El Quixot i, alhora, del dramaturg William Shakeapeare (ambdós van morir el 1616). La casualitat va voler que a Catalunya es produís una feliç coincidència i com diu l’historiador Joan Soler i Amigó “la diada de Sant Jordi va aparellar definitivament la pàtria amb la cultura, el Dia del Llibre amb la Festa de la Rosa” (de la monografia Sant Jordi. La diada. La tradició. L’actualitat). Ni tan sols l’esclat de la Guerra Civil va aconseguir frenar la celebració de Sant Jordi com a festa cultural, malgrat que durant molts anys no s’hi van poder trobar llibres en català ja que estava prohibit editar-los en aquesta llengua.

Per això és tradició a Catalunya regalar una rosa, a les dones, i un llibre, als homes. A més, la diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana, i són molts els ciutadans que engalanen els balcons amb la senyera catalana.

La veritat es que encara no entenc com és possible que un dia tan important a Catalunya no sigui festa. I, en canvi, tenim d’altres que no saps ven bé d’on surten. El cas es que és un dia important per molts catalans i volia comentar-ho. M’agradaria també comentar el fet de que avui es vendran el 10% dels llibres que es venen tot l’any. Sens dubte una dada lamentable on es veu el baix nivell en el que es troba la pràctica de la lectura.

I si voleu comprar una rosa, no estaria malament que fos ecològica 😉

Una respuesta to “Feliç Sant Jordi”

 1. Lucía said

  Jo vaig aprofitar per comprar uns quants,jeje.

  Estic d’acord en que hauria de ser festa … es gaudiria molt més aquest dia.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: